Milyen a jó iskolatáska?

MILYEN A JÓ ISKOLATÁSKA?
#iskolatáska választási kisokos
#hogyan válasszunk iskolatáskát
#milyen a jó iskolatáska

Mára már teljesen természetes, hogy az iskolatáska piacon szinte minden magára valamit is adó gyártó a táskái tervezésénél fokozottan figyel az anatómiára, a párnázottságra, a fényvisszaverő elemekre és a sokrétű állíthatóságra. Azonban még sem ezeket a szempontokat kell elsősorban figyelembe venni, amennyiben a megfelelő táskát szeretnénk kiválasztani.

Jellemzően iskolatáskákra és iskolai hátizsákokra bonthatjuk a kínálatot.

Az iskolatáskák szerkezetükben rögzítettek, tehát mind teli, mind üres állapotukban stabilan állnak. Jellemzően egykamrásak, a könnyű áttekinthetőség jegyében, ez az elsősöknél lényeges szempont. A táskák alsó része erősített, így védi azt a kosztól, a nedvességtől és a mechanikai sérülésektől. Így az iskolatáska élettartama is kitolható. A táska teljes nagysága, súlya alapján minden gyermek részére megtalálható a megfelelő iskolatáska. A legkisebbeknek érdemes rövidebb hátsó résszel rendelkező iskolatáskát választani.

Léteznek iskolai hátizsákok elsősök számára, melyeknek fő jellemzője ismérve, hogy két kamrából állnak és méretükben a kisebbekre van tervezve.

A klasszikus iskolai hátizsákok egy, kettő vagy három kamrából is állhatnak, többségében párnázott hátsó résszel. Ebben a kategóriában már megtalálhatóak a cipzáras verziók mellett a tépőzárasak is. Fontos figyelembe venni, hogy minél stabilabb a konstrukció, jellemzően annál nehezebbek ezek a táskák. Szerencsére a modern anyagfelhasználásnak köszönhetően (pl. alumínium váz), sikerült ezen iskolatáskák súlyát is relatív alacsonyan 1kg közelében tartani. Ezek az iskolatáskák általában hosszabb hátsó résszel rendelkeznek, így a nagyobb gyerekek számára ajánljuk.

Fontos, hogy az idősebb diákok számára célszerű hátizsákot választani.

A leggyakrabban előforduló hiba, hogy egy számmal nagyobb táskát választanak a szülők a gyerekeknek. Így hiába tudja a táska amit tudnia kell, még se tudja betölteni a funkcióját a rossz méretezés miatt. A legfontosabb a keresztcsont és a váll közötti távolság.

Lényeges megtalálni tehát az arany középutat az anyagi lehetőségeink, a minőség, a felszereltség és gyermekünk elképzelései között.

A leglényegesebb ajánlások a jó választáshoz:

-          legyen az iskolatáska ergonomikus kialakítású

-          jó ha vannak szellőzőcsatornák, így csökkenthetjük az izzadást

-          a fényvisszaverő elemek, fluoreszkáló anyagok mind gyermekünk védelmét szolgálják

-          min. 3cm széles állítható vállpántok (esetleg feszítőpántok)

-          minél alacsonyabb súly

-          belső tér variálásának lehetősége

-          szilárd és stabil alsó rész

-          vízálló felső kiképzés, mely különösen hasznos ha egyszerűen nyitható vagy zárható

Tanácsok a beállításokhoz

A szíjak beállításánál ügyeljünk rá, hogy váll hosszával egy magasságban legyen a táska felső síkja. Az iskolatáska alsó részének pedig csípő tájékban kell végződnie. Ebben az esetben csak megfelelő méretű az iskolatáska. Fontos, hogy a iskolatáskát gyermekünk a hátán viselje, a vállon és a kézben hordott táska testtartásbeli problémákat okozhat.

Várjuk szeretettel szaküzleteinkben is, ahol szakképzett kollégáink örömmel segítenek a választásban és a beállításokban is!

KeS Papír - minőségi papír-írószerek, irodaszerek, iskolaszerek, tollak széles választékban