KeS "múzeum"

A WATERMAN története

2018.03.29 13:19

Az amerikai Lewis Edmon Waterman legtöbbször az első, praktikusan használható töltőtoll feltalálójaként emlegetik. Az 1870-es években kifejlesztett többcsatornás adagoló rendszere hozta meg számára a sikert. Ezzel a módszerrel működő tolla elég jó volt ahhoz, hogy Waterman bátorságot vegyen annak kis sorozatú gyártására és árusítására a korai 1880-as években. Találmányaira 1883-ban szabadalmakat kapott (mely tartalmazta a keménygumiból készített tolltestekhez illő dekoratív tartók készítésének folyamatát), majd 1888-ban részvénytársaságot alapított. Waterman globális védjegye nem hiú dicsekedés volt, hisz a vállalat igen nagy export forgalomnak örvendhetett, és 1920-ra Kanadában, Francia országban, és Angliában már jelen voltak leányvállalataikkal. L. E. Waterman halála előtt egy évvel az 1900-as Párizsi Kiállításon a vállalat termékeit arany éremmel jutalmazták (ezen a kiállításon lett bemutatva az első elektromos mozgólépcső is).

 

Az 1930-as években Waterman súlyos válságba került, mivel lassan reagált a versenytársak technikai és stílusbeli újításaira. Az, hogy a Waterman név a mai napig megmaradt, a franciáknak is köszönhető. 1926-ban egy Waterman képviselő, Jules Fagard, megalapította a JiF-Waterman francia leányvállalatot, ahol tíz évvel később, az első praktikus, eldobható tintapatront találták fel.

Amikor az anyavállalat végleg megszűnt, akkor Fagard ügyes menedzsmentjének és özvegyének Elsa-nak köszönhetően cégük továbbvitte a nevet, sőt különleges termékek kiadásával szerzett komoly világhírnevet.

A Waterman cég még mindig Franciaországban működik, de már néhány éve amerikai tulajdonban van.