KeS "múzeum"

Az AURORA története

2018.03.29 13:15

Majdnem egy évszázada az Aurora név a kiváló minőség, jó ízlés és a kifinomult olasz kézművesség megtestesítője. Jelentése „a sarki fény”, melynek latin megfelelőjét az Aurora borealist az egykori római Hajnal Istennő, Aurora nevéből képezték. Így hát az I. világháború utáni időszak kezdetekor ezt a nevet választották, hogy az Aurora írószerek az olasz írószer gyártásnak első, méltó képviselője legyen.

Az Aurora borealis
 (A sarki fény)

A ma már kultikus tárgyként ismert 1919-ben gyártott legelső töltőtoll volt az első láncszem az elért sikerekben. A klasszikus tervezés, az értékek ismerete, melyeket az Aurora közvetít – a kultúrának, a szépségnek, az érzelmeknek és a gondolatoknak szentelt idő – mind a siker folytatását biztosítják.
Az Aurora írószereket eredetileg ékszereknek szánták. A ma is kézzel készített tollakat képzett kézművesek munkálják nemes anyagokból, melyeket a modern technikai eszközök felhasználásával alkotják ékszernek tűnő írószerekké. A tollakat nemzetközileg elismert mérnökök tervezik. Ez teszi ideális, exkluzív termékké az igényes közönség számára.

Az Aurora márkájú írószerek mindig vonzották a gyűjtők figyelmét a világ minden részéről. A tollakat úgy tervezték, hogy a jól szabott férfiöltönyök zsebébe, illetve a hölgyek finom táskáiba kiválóan illeszkedjenek. Korlátozott számban megjelenő sorszámozott darabjai az olasz kézművesipar aranyműves hagyományának eredményei, melyeket számos nagyszerű olasz személyiség inspirált, mint például Kolombusz Kristóf, Dante Alighieri, Leonardo da Vinci.

A new yorki Modern Művészetek Múzeumában (MOMA) az első íróeszköz, amit bemutattak, illetve kiállítottak egy AURORA töltőtoll volt, a Hastil.

Ez a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban jól ismert és közkedvelt márka minden egyes terméke tükrözi a cég filozófiáját, mely a történelemből fakad, ugyanakkor folyamatosan demonstrálja a jövőbe tekintést.
Egy Aurora toll nem csupán írószer, mellyel írunk, hanem egy életstílus képe. Egy alkotás, melynek értéke nemcsak időtálló, de generációról generációra növekszik.

Az Aurora cég torinoi központja 10.000 négyzetméteren, több mint 130 tapasztalt dolgozójára épít. Minden Aurora emblémával ellátott termék a több éves tradíció és a gazdag tapasztalat megtestesítője.

 

Néhány évvel ezelőtt termékeik 97%-át Olaszországban értékesítették. A 90-es évek a generáció váltással ebben is fordulatot hoztak:

- 55 % olaszországi forgalom

- 45 % külföldi forgalom, mely Európába, Amerikába, Közép és Távol-Keletre  illetve egyéb országba irányul.

Általános tudnivalók az Aurora cégről

- Az Aurora céget 1919-ben alapították, az első tollgyártó cég Olaszországban
- Székhelye: Olaszország , Torino
- A tollakat a torinói gyárban készítik, a gyártásban jelentős szerepet kap a kézimunka
- Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban jól ismert és közkedvelt márka
- Kifejezetten az exkluzív tollak kategóriájába tartoznak, mind a minőség, a formatervezés, a felhasznált alapanyagok, a készítési technológia és természetesen az ár tekintetében
- A new yorki Modern Művészetek Múzeumában (MOMA) az első írőeszköz amit bemutattak, illetve kiállítottak egy AURORA TÖLTŐTOLL volt.

 

TERVEZŐK

 

Marcello Nizzoli

Aurora 88 (1946) Az 1950-es években forradalmasította az olasz ipartervezést bemutatva az alumínium fröccsöntést, mellyel egyenletes, sima formát lehet létrehozni. Tervezett az Olivetti és a Necchi részére is.

Albert Steiner

Milán antifasiszta avantgard kultúrájához kötött volt heves élete. A tervezés és a grafika felé való elszántsága Olaszországot egy modern, „vizuális kultúra” kifejlesztéséhez vezette. A háború utáni időszakban, a vizuális kommunikáció területén végzett kutatási és tervezési javaslataival jelen van Olaszország legdinamikusabb ipari, hirdetési és információs szektoraiban. Többek között dolgozott a Pirelli, Borletti, Necchi… részére is.

Marco Zanusso

Hastil (1970) és Thesi (1974) A háború utáni időszak kulturális vitájában „a tett örömének” építője egyedülálló tervezésű alkotóelemeket hozott létre, mely az otthonok millióinak az életébe bekerült. Az Aurora részére alkotott Hastil és Thesi, a new yorki Moder Művészetek Múzeumának állandó kiállítási darabjai.    Tervezett a Brionvega, Siemens, Kartell cégeknek is.

Giorgetto Giugiaro

Design (1970), Kona (1980) Giugiaro termékei egyszerűségükkel különbséget alkotó, egyedülálló mintapéldányok, melyek az esztétika és a formai ésszerűség kiegyensúlyozott ötvözetei.Tervezett a Fiat (Panda és Uno), Volkswagen (Golf), Lancia (Delta és Thema), Daewoo (Kalos), Hunday (Matrix) részére is.

Giampiero Maria Bodino

Ipsilon (1993), Talentum (2000), Leonardo Da Vinci (2002)

Bárhol legyen is a divatvilágban, a luxus, a divat és a kellékek tervezőjének elkötelezve, neve egy eltéveszthetetlen stílust képvisel. A Richemont Group kreatív igazgatója, és a „Strategic Product & Communication Committee”  tagja. Tervezett a Bulgari, Gucci, Cartier, Dunhill részére is.

Az írószerek készítéséhez felhasznált alapanyagok

 

Platina

Az értékes fémek közül természetesen a különleges lehetőségeket kínáló, nehezen munkálható platina a legértékesebb, legritkább, legtisztább és legellenállóbb. Krómos jellege, ideális fémmé tette drágakövek foglalatára, kiemelve azok szépségét, soha sem versenyezve fényükkel és színükkel. Nem véletlenül lett az Aurora Giuseppe Verdi „Royale” és Diamond alkotásához kiválasztva. Ez az egyedülálló modell a valaha készített legértékesebb töltőtollként kerül be a történelembe.

 

Arany

Az emberek legszélesebb körében az arany a jólét jelképeként ismert. Az ékszerek alapvető alkotója, nagyon jó formázhatósági tulajdonsággal. Az ékszerészetben a négy fajta aranyat (sárga, fehér, piros, fekete) más fémekkel való ötvözetként használják. Egy értékes kombináció, mely a tollakat az ékszer eleganciájával és időtálló értékével ruházza fel.

 

Ezüst

Egy drága fém, meleg, fehér színnel. Az ezüst, rendkívül sokoldalú, az ízlések legszélesebb körét is képes kielégíteni. Különleges módon adja magát a modern vonalú tollak kialakításához éppúgy, mint a régebbi stílusú modellekhez.

 

Lakk

Kínában, a Yangtze folyó mentén élő fának a kérgét, ha megvágják nedvet bocsát ki magából, melyet lakknak neveznek. Ennek az anyagnak a használata már évezredekkel ezelőtt elkezdődött, mikor ellenállóságát és formázhatóságát felfedezték. Évek folyamán a feldolgozás az igaz művészi szint eléréséig tökéletesedett.  Az Aurora kiaknázva ezt az ezeréves tradíciót, a tollak gyártási folyamatába beágyazta, ezzel együtt bevezetve a történelemben és tradícióban gazdag alapanyag erősségét, csábítását és kifinomultságát.

 

Cellulóz acetát

A világ gyűjtői körében jól ismert stabilitásáért, sokoldalúságáért a színek legszélesebb skálájával való összeolvasztásban a cellulóz acetát egy különlegesen modern alapanyag. Az Aurora kollekciójában az egyik leggyakrabban használt elem. A modern műanyagoktól eltérően a fröccsöntéshez hasonló módon nem munkálható, ezért darabról-darabra kézi megmunkálással, esztergálással kell megformálni a durva tömböket.

 

Sárgaréz

Egy nemes fém, tónusában az aranyhoz közelítő, sima fényes felülettel. Nagyon könnyen alakítható, olvasztható, kovácsolható, sodorható, préselhető hangszerré vagy akár más értékes eszközzé. Jó ellenállásának köszönhetően az Aurora tollainak alapanyagaként választotta, olyan modellek kiadásához, melyek az idő múlásával sem veszítik el vonzóerejüket.

 


Gyémánt

A Föld szívében évmilliókkal ezelőtt megkristályosodva, a gyémánt a természetben létező legkeményebb drágakő. Ezért mindegyik gyémántnak külön története van. Ezt a történetet akarta 1919-szer megünnepelni az Aurora megalkotva a világ legexkluzívabb íróeszközét, a Diamond nevű töltőtollat. 1919 db gyémánt, plusz egy chabochon gyémánt azok számára, akik másokat vagy saját magukat akarják elkényeztetni ennek a tollnak csodálatos és különleges karakterével.

 

Smaragd

A smaragd a beryl értékes változata. Gyönyörű, mély zöld színe megkülönbözteti a többi drágakőtől. Neve a görög „smaragdos” szóból származik, ami természetesen zöld követ jelent. Az Aurora szereti tollait ékesíteni és kiemelni ezzel a pompás drágakővel.

 

Rubin

Egy drágakő, mely gyakran van asszociálva a szenvedéllyel, azoknak akik ezt választják békességet, gazdagságot és biztonságot  és az ékszernek erős karaktert adományoz.  Ékszerek, amilyenek az Aurora íróeszközei is, értékes fényekkel, csillogásokkal vannak dekorálva, minden mozdulatnak színt és eleganciát adva.

 

Zafír

Héber neve a „leggyönyörűbb dolog” jelentéssel bír. Keleti tradíciók szerint imádságra ösztönöző hatása van. Az íróeszköz, mely ezzel a kővel van szépítve, kék színéhez kötődő tradíciókkal van gazdagítva.

Ónix

Híres kalcedónia, az antikvitás napjaitól kezdve ismert és kutatott. Az Aurora eleganciáját ötvözve, egyedivé teszi az Afrika nevű tollát.