KeS "múzeum"

A KAWECO története

2018.03.29 13:12

„KICSI A ZSEBBEN… NAGY A KÉZBEN”

A szlogen: „Kicsi a zsebben - nagy a kézben” találó leírása a töltőtollnak vagy akár az írószerek széles skálájának. Töltőtoll, golyóstoll, roller, mechanikus ceruza, töltőceruza: mind a jellegzetes 8 szögletű formában és zsebméretben készül. A műanyagból és bőrből gyártott tolltartó 2 toll tárolására alkalmas.  A KAWECO®egyedi kialakítása folyamatosan nagy hatást gyakorolt az írószerek világára.

Legelsőként, 75 évvel ezelőtt a kor divatjához, értékeihez igazodó zseb töltőtollat dobtak piacra, melyet évtizedeken keresztül forgalmaztak. Az első zsebméretű töltőtoll a ”KAWECO® SPORT” egy valódi „örökzöld”: tökéletes eszköz utazáskor, kikapcsolódáskor, sportoláskor vagy akár az irodai használatban.

Sikeres eredményei a céget termékskálájuk kiszélesítésére késztette; a tradíciót követő ezüst kollekció: a MIKADO és a K100 a múltat idéző formával, kialakítással de a jelen korszerű technikájával készült. Az arany és irídium heggyel kapható ART SPORT (BLUES; MAMBO; SAMBA; TANGO) családdal egy teljesen új utat nyitottak meg további piacok felé. A tiszta alumíniumból készült KAWECO® AL Sport kimagasló fogadtatásban részesült. A pen@drive az első írószer, mely kompatibilis a számítógéppel. Legértékesebb darabjuk a KING L.E., mely karos töltési rendszerével, kialakításával, 18 KT-os arany hegyével igazi különlegesség. Töltőtollaik M-es heggyel kerülnek forgalomba. F és B hegyek további költség ellenében rendelhetők.

A Kaweco toll gyár története a töltőtoll-gyártás kialakulásával kezdődik.

1848. New York: J. Morton bemutat egyet a legelső arany töltőtollhegyek közül, gazdagítva a töltőtollak történetét. Részben ennek is köszönhető, hogy 1883-ban megalakítják a Kaweco elődjét a Hiedelberg mártogatós toll gyárat. 1914-ig az általuk forgalmazott írószereket Amerikából importálják, ill. saját maguk készítik.

1899-ben Heinrich Koch és Rudolph Weber megvásárolta a Heidelberg gyárat, majd egy világméretű céggé alakította át. A cégnév kezdőbetűikből tevődik össze:  KA-WE-CO (co = company: vállalat). Székhelyük ekkor egy kis falu: Handschuhsheim.

1903-ban kb. 25 dolgozóval gyártanak mártogatós tollakat és egyéb írószereket az Amerikából importált töltőtollak mellett.

1909-ben szabadalmaztatják biztonsági tollukat, így a tollat felfelé tartott pozícióban biztonságosan lehetett szállítani. A toll biztonságos működését egy tartályt záró kupakkal oldották meg, mely egy meneten keresztül kapcsolódott rá a tartályra. Egy másik, a tollvégbe futó menet segítségével a hegyet a testbe behúzták, így a tollvégen található gomb segítségével a tollhegyet íráshoz vagy tároláshoz használt állásba tehették. A biztonságos töltőtollak első szériája (601-605) 1910-ben került forgalomba 12-20 német márkáért.

1911-ben legelőször illusztráltak egy rövid modellt, 616 számmal. Ez a jelenlegi Kaweco Sport elődje. Ebben az évben kiadott árlista rengeteg töltési rendszert és modellt listáz: Luxus modellek, különböző arany hegyek, ezüst tollak, gyöngyház visszahúzható hegyű töltőtollak irodai használatra stb.

1914-ben a KAWECO® megvásárolja a legrégebbi arany tollhegyet készítő new yorki J. Morton gyárat ahol folytatódik az arany hegy gyártás 300 dolgozóval majd 1924-re 1.200 fő a foglalkoztatottak száma. Az 1920 évekre kb. 130.000 töltőtollat gyártanak évente, mely 1928-29-re a nehéz körülmények miatt 20.000-re csökken.

 

1925-ben megjelennek a krízis első jelei, a piaci versenyben egyre több részt veszítenek és a nemzetközi nyomás is erősödik. A fekete ebonitból készült biztonsági toll helyét a Parker színes írószere veszi át.

1929-ben a Kaweco vállalatot a Baden toll gyártó cég veszi át azzal a céllal, hogy megszerezze ezt a világon nagyon jó hírnévnek örvendő nevet.  1931-től a Kaweco termékek a Colleg és Colleg-Extra név alatt jelennek meg a gyártás megalapozása céljából. Az 1932-ben a Colleg-Extra a Special nevet kapta, így a KAWECO® Special ezüst majd arany írószerek gyártása veszi kezdetét. Ekkor az arany hegyre 10 év garanciát vállalnak. 1934-ben jelenik meg a KAWECO® átlátszó, dugattyús töltési rendszerű Dia tollának legújabb változatta.

1936-ban újból megjelenik a Kaweco név a termékeken, 1937-ben az új Elite típust mutatja be a magasabb árkategóriában. A háborús időszak ellenére 1941-ben még mindig nagy mennyiségben készítenek írószereket főleg Románia, Svájc, Franciaország, Bulgária és más országol részére.

A háború után 1949-ben a teljes Kaweco termékskála gyártása újraindul. Széles körű reklám hadjárat után 1954-ben az 50-es évek divatja szerint és új alapanyagokkal kaphatók a Special, Luxe, Elite, Sport, Dia toll családok és még további ceruzák, tollak. 1960-ban a tulajdonos Freidrich Gube halála után fia Fritz Grube veszi át a vezető tisztségét. A 60-as években, mint több toll gyártó cég, nagy mennyiségben gyártják a tollakat. Az iskolai célokra előállított írószerek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak.

Egy tulajdonos váltás után 1972-ben a Kaweco Olympia az egyetlen írószer, mely a 20. olimpia jegyét hordozza egy fém díszen. 1975-ben a legelső retro stílusú tollakat gyártották az 1900-as modell néven. Sajnos a 70-es évek strukturális átalakítását nem tudták akadálymentesen átvészelni, így a 80-as évek átlépése után 1995-ben a tollgyűjtő Michael Gutberlet vásárolta meg a KAWECO® nevet a h&m gutberlet GmbH cég javára.

1996-ban nagy sikerrel mutatták be újra a KAWECO® Sport írószereket az 1996-os PAPERWORLD vásáron így folytatódhatott a Kaweco sikertörténete.