Bullet Journal

 

Bullet Journal (BuJo): "határidőnapló mesterfokon"

A BuJo egy napló- és határidőnapló-rendszer egyben, ami a maga nemes egyszerűségével és korlátlan szabadságával minden élethelyzetben a társad lehet.

A Bullet Journal, azaz pontozott notesz rendszer egy üres naplóval és a listáiddal kezdődik. A „bullet” kifejezés a felsorolások listaikonjait, a „journal” a naplót takarja. A rendszer megalkotója Ryder Carroll, New York-i formatervező. Viszont mivel maga a BuJo fogalom tökéletesen egyénre szabható, a „feltalálása” óta hatalmas utat járt be. A pontozott noteszekre alapozott Bullet Journal (BuJo) funkcionálhat, mint napló, határidőnapló, vázlatfüzet és notebook, a gondolatainkra, a kreativitásunkra és az álmainkra építve.

Mára a minimalista, ámde roppant hatékony idő-project-életkezelési módszertől, a kalligráfiára alapozott, például vízfestékkel rajzolt virágokkal, apró skeccekkel dekorált, matricákkal tarkított művészi mesterművekig szinte bármivel találkozhatunk.

A Bullet Journal lényege azonban, hogy egy általad jól ismert, számodra használható és alakítható rendszer legyen, ami azon kívül, hogy segíti is a mindennapjaid, úgy akár egy szenvedélyes társ is lehet egyszerre.

A BuJo-nak bármikor nekiállhatsz, akár év közben is. Ne félj fejest ugrani ebbe az új világba, biztosan kell pár hét, hónap, amíg megtalálod a saját stílusod, kialakítod a felsorolásjeleidet, megtalálod a hozzád leginkább illő füzetet, tollat és külalakot. Ennek a számtalan összetevőnek az az elegye TE MAGAD vagy. Nézz tehát magadba, hiszen a Bullet Journal világa Rólad szól, de inspirálódj is, hiszen a BuJo közösségek millió és millió ötlettel várnak, nem beszélve arról, hogy úgy is csak a használat során tud és fog kialakulni a Te egyedi BuJo-d.

Manapság egyre kevesebbet írunk, szinte már csak akkor veszünk tollat a kezünkbe, ha aláírjuk a nevünket. Pedig emlékezzünk csak a gyermeki énünkre. Hogy szeretett rajzolni, írni, sőt van amikor csak egyszerűen firkálni. Fogj bele most, keresd meg a Benned élő írni, rajzolni szerető énedet, és hagyd kibontakozni.

A BuJo lehet ötletes és szemet gyönyörködtető művésznapló, de lehet egy végtelenül egyszerű listagyűjtemény is. Az első véglet minden gond nélkül szólhat a flancról, a trükkökről és a csillogásról, ezzel sincs semmi gond, van aki pont ebbe szeret bele, ez az ő stílusa.

Maga a váza viszont általában dátum függő, és dátum független listákból áll. A dátum függő listák lehetnek napi oldalak, az adott nap eseményeinek, teendőinek, ötleteinek, gondolatainak. A havi oldalalak a hónap eseményeiről, határidőiről szól, míg a jövőtervező rész a hónapon túli események, határidők listázásáról.

A Bullet Journal és a hagyományos tervezők közti alapvető különbségek szemléletbeli különbségek.

A BuJo alapmódszere a gyorslistázás. Ez által előzetes rendszerezés nélkül a gondolatainkat, teendőinket egyszerűen és ott listázzuk, ahol épp vagyunk. A gyorslistáinkban a „bulletek” tesznek automatikusan rendet. Pl. pötty a teendőknek, kör az eseményeknek, kötőjel a megjegyzésnek, stb stb stb.

A Bullet Journal-ban a hagyományos naplókhoz képest nem tervezzük meg előre a napokat. Nincs előre meghatározva egységi hely kihagyva mindennek. Egyszerre csak egy nap van „nyitva”, ide kerülnek fel a gyorslistázás elemei.

Ehhez persze szükséges lesz egy bizonyos fokú ütemezés. Minden ami nem az adott naphoz tartozik, be kell ütemeznünk a jövőtervezőbe, vagy  havi tervezőbe például. Persze egy rövid távú teendőt tovább görgethetjük akár a következő napra is.

Nyilván a hagyományos naplózáshoz képest ez szokatlannak, sőt elsőre akár idegesítőnek is tűnhet, még is ha belátjuk, hogy a napjaink nem egyformák, ha belátjuk néha napokig nem történik semmi, néha pedig egy nap alatt több napnyi információ önt el minket. Vannak időszakok, amikor csak a teendőink fontosak, vannak olyan élethelyzetek, amikor pedig inkább csak naplóznánk. Ezt a hagyományos rendszerrel szinte lehetetlen lekövetni. A BuJo alkalmazkodik hozzánk, minden nap pont annyi helyet kap, amennyi helyre szüksége van.

Első lépésnek határozd meg, mire szeretnéd használni a saját BuJo-dat és igen, ez lehet több terület is. Használhatod tervezőnek, egy személyes tervedhez, a munkádhoz, magánélethez vagy csak egyszerű mindennapi teendőkhöz. Az első BuJo-dban használd az indexelt, a napi a heti és a havi tervezőt is egészen bátran. Ha pedig valami igazán fontos szenvedélyed is van (pl. a gyerekeid, zenék, filmek), nekik szentelj külön helyet.

Indulásnak nem kell csak egy füzet és egy toll. Ne gondold túl, nem kötelező az első pillanattól kezdve dekorálni a BuJo-dat, van akinek ez nem alkotói tevékenység, inkább csak a gondolatokról, teendőkről szól.

Fontosak a minőségi termékek, beszéljünk tollakról, szövegkiemelőről, egy filctollról, ceruzákról vagy akár tűfilcekről. A színes tollak, egy kis dekor-szalag, és már is egy új világba csöppentél. A lényeg, amit soha ne felejts, nem Te vagy a BuJo-dért, hanem a BuJo-d van ÉRTED.

Egy rövid kis videó a kezdő lépésekről, ha vizuális típus vagy:

(MAGYAR FELIRAT ALUL BEKAPCSOLHATÓ)

Firkálj szabadon, hódolj a kalligrafikus vénádnak, írd meg a címeket egyedi és gyönyörű betűtípusokkal, ragassz bele bármit, de akár még egy mezei firka vagy cetli is otthonra talál benne. Itt soha nem lesz gond, ha nem vagy egyszerű eset. Csináld bátran azt, ami boldoggá tesz.

Használd új zeneszámok feljegyzésére, az étrendednek nyomon követesére, a sporthoz, bármire ami Neked érdekes lehet, legyen az akár csak a vízfogyasztásod ellenőrzésére.

Ahogy telnek majd a hetek, úgy fogod napról napra látni, hogy leszel egyre kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb és rendszerezettebb. Zökkenj ki a BuJo-d segítségével a mindennapokból, teremtsd meg a saját kis béke szigeted.

A KeS Papír szaküzleteiben és webáruházaiban, pedig mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet a Paperblanks pontozott noteszektől kezdve a tollakon és filctollakon keresztül a tűfilceken át, egészen a szövegkiemelőkig és a kreatív dekorációs kellékekig.

A Paperblanks pontozott noteszek főbb jellemzői:

- index oldal

- számozott oldalak

- pontozott belső

- 3 könyvjelző szalag

- különleges Paperblanks stencil

- gumis lezáró

- belső tároló zseb

- 240 oldal

- 100 gsm papír vastagság

- ultra formátum

- kemény és puhafedeles kivitel

KÖZVETLEN LINK A PAPERBLANKS PONTOZOTT NOTESZEKHEZ...